Tandsteen verwijderen en Gebitsreiniging bij Karel Tandartsen Rotterdam

Waarom is het belangrijk om tandsteen te verwijderen?

Tandsteen kan een vervelende aandoening zijn. Het is verharde tandplak en vormt een gele of donkere laag over de tanden heen. Tandsteen kan op de tandvleesrand gaan zitten maar ook onder de tandvleeslaag. In veel gevallen zorgt dit dan voor ontsteking.

Tijdens het tandenpoetsen zijn er een paar plekken die we vaak vergeten, zoals vlak onder het tandvlees of achter en tussen de tanden.In eerste instantie ontstaat hier tandplak, maar wanneer dit lang niet schoongemaakt wordt kan de plak verkalken en ontstaat er tandsteen. Omdat tandsteen niet meer weg te poetsen is, moet het op een professionele manier voor u weggehaald worden.

Behandeling van tandsteen verwijderen

Het tandsteen moet grondig en vakkundig worden verwijderd. De aangewezen persoon hiervoor is de mondhygiëniste. Zij kan de tandsteen voor u verwijderen met een haakje of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. Door de trillingen komt het tandsteen los te zitten waardoor het makkelijk te verwijderen is. Het is soms ondanks dat u goed poetst moeilijk te voorkomen dat er bij u tandsteen ontstaat.

Maar waarom zou u het tandsteen eigenlijk weg laten halen als u er geen last van heeft? Tandsteen kan op den duur het tandvlees aantasten en het tandvlees raakt dan geïrriteerd en kan vervolgens gaan ontsteken. Het is van belang dat het tandsteen verwijderd wordt en we voorkomen dat er nieuw tandsteen ontstaat… poets daarom minimaal 2 keer per dag en maak ook schoon tussen de tanden. Het flossen of gebruik van tandenstokers helpt erg goed bij het voorkomen van tandsteen.

Wij raden wel aan om toch minimaal 1 keer per jaar de mondhygiëniste te bezoeken. Op het moment dat het tandsteen verder onder het tandvlees gaat ontsteken wordt het weghalen steeds moeilijker. In het ergste geval wordt het kaakbot aangetast en raakt dit onherstelbaar verloren. Bij het zetten van implantaten kunt u hier last van hebben.

Bent u al even niet geweest en heeft u last van tandsteen? Wacht niet langer en maak meteen een afspraak.

Tandvleesontsteking door tandsteen

Wanneer tandsteen niet op tijd weggehaald wordt door een mondhygiënist kan het tandvlees gaan ontsteken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en noemen wordt ook wel “gingivitis” genoemd.

Wanneer deze ontsteking verder trekt naar het kaakbot laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte die hierdoor vrij komt vult zich weer met tandplak en zo wordt de ontsteking steeds erger. Wanneer het zo ver is gekomen noemen we de tandvleesontsteking “parodontitis”.

Wanneer heb ik een tandvleesonsteking en wat kan ik hier aan doen?

Maar als het zoveel in uw mond veroorzaakt, waarom merken we dat zelf dan niet?
Een tandvleesontsteking geeft zelden pijnprikkels af.

Het regelmatig bezoeken van de tandarts en de mondhygiënist kan voorkomen dat u te lang met een tandvleesontsteking rondloopt. Daarnaast kunnen bloedend tandvlees, slechte adem of een vieze smaak in de mond signalen zijn van tandvleesontsteking.

Gelukkig kan deze ontsteking behandeld worden en kunt u er thuis ook veel aan doen.

Poetsen met een elektrische tandenborstel, tandenstokers, flossdraad en ragers… het zijn allemaal hulpmiddelen om de ontsteking tegen te gaan en in combinatie met enkele professionele gebitsreinigingen bij uw mondhygiënist kunt u het verliezen van tanden en kiezen voorkomen.

Tandvleescorrectie

Teruggetrokken tandvlees kan meerdere oorzaken hebben. Te denken valt bijvoorbeeld aan te hard poetsen, maar ook het dragen van een beugel kan dit veroorzaken. Wanneer het tandvlees zich te ver terugtrekt kan daardoor de wortel bloot komen te liggen. Dit veroorzaakt gevoeligheden wanneer men koude of warme dingen eet, maar ook tijdens het poetsen. Naast dat het esthetisch gezien niet mooi is, is het dus ook erg hinderlijk voor patiënten. Een goede oplossing daarvoor is een tandvleescorrectie. Men haalt daarvoor een stukje tandvlees elders uit de mond om daarmee de blootliggende tandhalzen te bedekken. Wanneer alles geheeld is heeft de patiënt geen last meer van gevoeligheden.

Wanneer trek je aan de bel?