Een kunstgebit of prothese bij Karel Tandartsen Rotterdam

Protheses voor een compleet gebit

Indien men een aantal kiezen mist ontstaat het gevaar dat de andere kiezen of snijtanden te veel druk ervaren tijdens het kauwen en als gevolg los gaan zitten of een ontsteking ontwikkelen bij de wortelpunt. Bovendien kunnen de overige tanden gaan migreren waardoor de tanden scheef kunnen gaan staan.

Belangrijk is dus dat men een compleet gebit heeft, zowel om de kauwfunctie te herstellen als om ervoor te zorgen dat de bestaande tanden gezond blijven. Ook wanneer men in het geheel geen tanden meer heeft op de boven- en/of onderkaak is het belangrijk de kauwfunctie te herstellen.

Prothese – Klikgebit of kunsttanden?

Hier zijn een aantal tandheelkundige oplossingen voor, waaronder het dragen van een prothese. Een prothese is een inzetstuk compleet met kunsttanden en kunst tandvlees. Wanneer dit inzetstuk een deel van het gebit moet aanvullen noemen wij dit een gedeeltelijke of partiële prothese. Wanneer de volledige boven- en/of onderkaak wordt vervangen noemen wij dit een algehele prothese.

In het laboratorium kan men de vorm zodanig laten aansluiten op het gebit dat de prothese door een combinatie van een vacuüm die ontstaat en omsluiting van het kaakbot goed vast zit. Wanneer een dergelijke prothese dus los zit kan men terug naar de tandarts om de prothese opnieuw naar het laboratorium te sturen voor wat aanpassingen. Een partiële prothese kan ook vast worden gezet met haakjes, ook wel klammers genoemd. In dat geval noemen wij dit een frame prothese.

Prothese met implantaten

Tot slot bestaat er de mogelijkheid om een volledige prothese vast te zetten met implantaten die in het kaakbot zitten, dit noemen wij een klik prothese. Deze kan men wel in en uit doen, maar zit gedurende de dag vastgeklikt op de implantaten waardoor deze niet zomaar los kan schieten. Het laten vervaardigen en implementeren van protheses kunnen kostbaar zijn. Karel Tandartsen heeft daarom veel specialismen in huis gehaald. Zo kunnen wij de tarieven scherp houden omdat we niet met externe leveranciers te maken hebben. Daarnaast kunnen we u van het begin tot eind persoonlijk begeleiden en adviseren omtrent de behandeling.